Vuoden vaihtuessa pysähdymme katsomaan mennyttä vuotta haikein, onnellisin tai ehkä pettynein mielin. Siitä huolimatta, miten kulunut vuosi on mennyt, on uuden alku aina vapauttavaa ja mahdollisuuksia täynnä. Uudenvuodenlupausten tekeminen on monille askel kohti parempaa minää. Toivonkipinä siitä, että voi tulla sellaiseksi kuin unelmissamme olemme. Lupaamme laihduttaa, syödä terveellisemmin, juoda vähemmän alkoholia (ainakin tammikuussa), käydä lenkillä vähintään kerran viikossa, olla ylipäätään parempia ihmisiä..

Some ja media tuo silmiemme eteen jatkuvalla syötöllä nuoria, kuulasihoisia, hoikkia ja kauniita naisia. Sellaisia joita mekin joskus olimme, tai ainakin sinne päin. Mikäli määritelty unelmaminä on jotain sellaista, mikä ei ole mitenkään realistisesti mahdollista saavuttaa, voi arjessa kohdata jatkuvasti pettymyksiä ja huonommuutta itseään kohtaan.

Mitä ikinä itsellesi lupaatkin, mieti ensin onko se realistista saavuttaa. Tulet vain pettymään itseesi entistä enemmän, jos tavoitteet ovat liian korkealla.

Unelmat luovat toivoa paremmasta, saavat posket punoittamaan innostuksesta ja sydämenlyönnit kohoamaan. Unelmointia kannattaa tietoisesti harjoitella, sillä niiden avulla opit tuntemaan itseäsi lisää, tiedät mitä haluat ja mistä asioista tykkäät. Unelmia voi olla monella elämän osa-alueella. Pienempiä unelmia, kuten uudet ihanat kengät, tai suurempia unelmia, kuten matka maailman ympäri.

Pienemmät unelmat on helpompi saavuttaa, mutta ei pidä olettaa että niiden eteen ei tarvitse nähdä yhtään vaivaa. Tiedätkö sen tunteen, kun olet etsinyt hiki hatussa koko alkutalven siistiä talvitakkia, mutta joko hinta, väri tai malli ei ole natsannut vaatimusten kanssa yhteen, ja olet jo luovuttamassa koko takin suhteen. Suutut itsellesi, kun tuntuu, että kukaan vaatevalmistaja ei tee sinun muodoillesi ja tyylillesi sopivia takkeja. Mutta yhtäkkiä; siinä se on! Mainos aivan täydellisestä takista, ja hintakin juuri ja juuri budjetin rajoissa. Käyt heti seuraavana päivänä sovittamassa takkia, ja uskomatonta, unelmien takki on löytänyt tiensä luoksesi! Noh, aina tarina ei pääty yhtä onnekkaasti, koska joskus vuodenaika ehtii vaihtumaan ennenkuin ehdimme metsästää jonkun tietyn unelmavaatteen, jolle olisi akuutti tarve. Minulle on käynyt näin, ja olenkin oppinut ennakoimaan. Silloin kun vastaan tulee joku täydellinen unelmavaate, jota tiedät käyttäväsi tulevaisuudessa, osta se, sopi vaate sitten mihin vuodenaikaan hyvänsä.

 

Miten unelmavaatteen löytää

Me kaikki tavoittelemme unelmavaatteita, koska ne tuovat meille iloa ja itsevarmuutta, istuvat täydellisesti vartalollemme ja vastaavat kaikin puolin vaatimuksiamme. Mutta kuten unelmien eteen, myös unelmavaatteiden eteen täytyy nähdä vaivaa. Täytyy kierrellä monessa eri kaupassa, katsoa nettikauppojen tarjontaa, sovitella ennakkoluulottomasti ja antaa myyjien auttaa. Unelmavaate kannattaa määritellä mahdollisimman tarkasti ja realistisesti ennen kaupoille menoa, jotta sen etsiminen olisi helpompaa. On vain ajan ja hermojen tuhlausta, jos budjettisi on esimerkiksi maksimissaan 50€ ja sillä pitäisi saada laadukas villakangastakki. Listaa kriteerit tärkeysjärjestyksessä, niin tiedät mihin kiinnität ensimmäisenä huomiota. Esimerkiksi jos budjettisi on 50€ maksimissaan, niin tiedät että silloin laadusta on pakko tinkiä. Mutta ethän halua kaappisi täytteeksi taas yhtä ”ihan kiva” -vaatetta, vaan nimenomaan unelmavaatteen. Parempi vaihtoehto olisi jättää se viidenkympin takki ostamatta, joka kestää ehkä juuri yhden talven, säästää hieman rahaa ja nostaa budjettia, niin unelmavaate on varmasti lähempänä kuin luuletkaan.

 

Muista siis nämä, kun lähdet metsästämään unelmavaatettasi

  • määrittele etsimäsi vaate mahdollisimman tarkasti
  • listaa kriteerit
  • ole realistinen
  • kiertele ennakkoluulottomasti erilaisissa kaupoissa
  • ole sinnikäs
  • anna myyjien auttaa

Näillä vinkeillä olet jo askeleen lähempänä unelmien vaatekaappia, jossa on juuri sinun tyyliisi ja elämäntilanteeseesi sopivia vaatteita.

 

Unelmista unelmaminään

 

Unelmavaate voi olla myös epärealistinen, esimerkiksi upea kimalteleva juhlapuku, jonka näet jonkun kuuluisan julkkiksen päällä punaisella matolla. Puku on aivan täydellinen, mutta et sitä itsellesi haluaisi saada, koska sinulla ei olisi mitään käyttöä sellaiselle, ellei sattuisi tulemaan kutsu Linnan juhliin. Realistinen käsitys vaatteen sopivuudesta omaan tyyliin ja elämäntilanteeseen on ensiarvoisen tärkeää.

Pukeutumisessa unelmaminän epärealistinen käsitys näkyy jatkuvina virheostoksina. Näemme kaupoissa jatkuvasti ihania uutuuksia, jotka on stailattu mallinukkien päälle imarteleviksi asukokonaisuuksiksi. Valkoinen röyhelöpaita näyttää erityisen hyvälle vaaleiden slim fit -farkkujen kanssa. Viemme paidan sovituskoppiin, jossa peilit, valaistus ja jopa taustalla soiva musiikki tekevät tehtävänsä. Olemus on jotenkin hoikempi ja ihokin näyttää erityisen kuulaalle. Kuin mainoksenomaisesti näemme mielessämme ohikiitävän välähdyksen tilanteesta, jossa tulemme kyseistä vaatetta käyttämään. Kaikki on upeaa ja unelmaminä näyttää hehkuvan.

Karu totuus kuitenkin iskee kotona päin kasvoja. Joko samantien tai vasta viikkojen päästä, kun löydämme valkoisen röyhelöpaidan vaatekaapin perukoilta hintalappu vielä hihassa roikkuen. Sovitamme paitaa, mutta euforinen hetki, jonka koimme kaupan sovituskopissa on vain haalea muisto. Paita on kyllä itsessään ihana, mutta eihän valkoista paitaa voi pikkulapsiarjessa käyttää. No ehkä sitten seuraavissa juhlissa tai aikuisten illanvietossa. Mutta minkä alaosan kanssa tämä sopii? Mikään nykyisistä ei näytä hyvältä kyseisen paidan kanssa. Eikun kaappiin odottamaan sopivaa alaosaa.

Ja tämä kaava toistuu kerta toisensa jälkeen. Vaatekaappi on täynnä yksittäsiä ihania vaatekappaleita, joille ei löydy kokonaisen asun tekevää vaateparia tai eivät toimi juuri tämänhetkisessä elämäntilanteessa.

 

Miten taistella näitä yksittäisiä ihania vaatekappaleita vastaan

Jos huomaat ostavasi epärealistiselle unelmaminälle vaatteita, mieti jokaisen vastaantulevan ihanan vaatteen kohdalla, että minkä kanssa tätä pitäisit ja missä tilanteessa vaatetta tulisit käyttämään. Jos et osaa vastata molempiin kysymyksiin, niin jätä vaate ostamatta. Ota siitä vaikka kuva, ja mieti asiaa vielä yön yli mikäli jäit epäröimään. Muista, että kaikkea ihanaa ei tarvitse itse omistaa. Sitä paitsi mitä iloa ihanasta vaatteesta on kaapin perällä näkymättömissä. Jätä vaate jonkun toisen löydettäväksi, joka tulee sitä myös käyttämään.

Onko sinulla juuri nyt hakusessa joku unelmavaate? Kommentoi alle, kuulen mielelläni lisää!

♥ -Anne-