Tässä postauksessa kerron kehittämästäni elementtimetodista, jonka avulla valitset päivän asun helposti ja loogisesti. Pointtina tässä metodissa on, että otetaan huomioon vaatteiden ja asusteiden mittasuhteet, jotka vaikuttavat olennaisesti asun toimivuuteen ja harmoniseen kokonaisuuteen. Jos nimittäin tuntuu, että vaatteiden yhdisteleminen toimiviksi asukokonaisuuksiksi on vaikeaa, voi yhdisteltävien vaatteiden mittasuhteet olla silloin epäsopivia toisiinsa nähden.

Elementtimetodi on kuin palapeli, jossa kaikkien palojen tulee olla kohdillaan, jotta kokonaisuudesta tulee selkeä ja harmoninen.

Liiallinen vaihtoehtojen määrä aiheuttaa hämmennystä

Kun vaatekaappi on järjestelty optimaalisesti, se on selkeä ja siisti. Ja kun jäljelle jää vain sellaisia vaatteita joita käytät, niin asujen valinta helpottuu ja nopeutuu.

Tämä perustuu siihen, että mitä enemmän vaihtoehtoja on mistä valita, sen kauemmin kestää tehdä lopullinen päätös. Menet esimerkiksi ravintolaan syömään, ja saat eteesi menun. Jos annosvaihtoehtoja on viisi, valinnan tekeminen on aika helppoa ja nopeaa. Mutta jos annosvaihtoehtoja onkin 50, kestää niiden läpikäyminen kauan ja parhaimman annoksen valitseminen niin monesta vaihtoehdosta aiheuttaa hämmennystä ja turhautumista.

Se miten ja millaisessa järjestyksessä vaatteet sitten kannattaa olla siellä kaapissa, on yksilöllistä ja sen saa selville vain kokeilemalla eri vaihtoehtoja. Itse olen kokenut erittäin toimivaksi tavan, jolla vaatteet järjestellään kaappiin vaatelajien mukaan. Eli housut samalle hyllylle, topit toiselle jne. Lue tästä lisää, kuinka itse sain oman vaatehuoneeni toimivaksi.

Kun vaatteet on järjestelty vaatekaappiin vaatelajien mukaisesti, ja kaikki käyttövaatteet ovat samassa paikassa (poislukien talvi- ja toppavaatteet, jotka siirretään kesän ajaksi pois näkyviltä), tiedostat koko ajan mitä vaatteita omistat.

Jos olet vasta aloittelemassa oman vaatekaapin järjestelemistä, niin suosittelen lukemaan e-oppaani ”Näin pääset alkuun vaatteiden karsimisessa”. Siinä autan sinua askel askeleelta siivoamaan vaatekaappisi sellaiseksi, että siellä on vain vaatteita, joita oikeasti käytät ja kaikki muu on laitettu pois näkyviltä.

Siisti vaatekaappi säästää sinulta paljon aikaa muihin askareisiin. Haluatko siis mieluummin kuluttaa aikasi vaatekaappia penkoen ja vaatteita sovittaen, vai nauttia kiireettömästä aamusta hyvillä mielin?

Mitä elementit ovat?

Kun olet valitsemassa päivän asua, voit valita minkä tahansa vaatekappaleen tai elementin ensimmäisenä, jolloin muut vaatteet määräytyvät tämän pohjalta.

Näitä elementtejä ovat:

  • kengät
  • alaosa (housut / hame..)
  • yläosa (paita / pusero / toppi..)
  • mekko / jumpsuit..
  • neuletakki / jakku..
  • päällystakki
  • laukku
  • korvakorut
  • kaulakoru
  • muut korut

Koska vaatteet on järjestelty kaappiin vaatelajeittain ja näet yhdellä silmäyksellä kaikki vaihtoehdot, on kunkin elementin valitseminen helppoa. Jos esimerkiksi haluat laittaa hameen, katsot vain hamepinoa ja valitset miellyttävimmän hameen päällesi. 

Mitä hyötyä elementtimetodista on?

Miehet aina ihmettelevät, että mikä siinä vaatteiden valinnassa aina kestää. No naisena me tiedämme, että kaikki yläosat eivät sovi kaikkien alaosien kanssa, eivätkä kaikki kengät sovi kaikkien housujen tai hameiden kanssa yhteen.

Miesten asu koostuu paidasta ja housuista. Ja kaikki heidän paitansa sopivat kaikkien heidän housujensa kanssa yhteen. No tämä hieman yleistäen, koska kyllä vaatekappaleiden yhteensopivuuteen vaikuttaa myös esimerkiksi värimaailma. Mutta koska miesten paitojen pituudet ovat yleensä aina samaa luokkaa, käyvät ne yhteen mittasuhteiltaan, olivatpa housut sitten farkut tai verkkarit.

Naisilla taas on enemmän erilaisia vaatekappaleita, eikä todellakaan kaikki yläosat sovi kaikkien alaosien kanssa yhteen. Esimerkiksi pitkät tunikat eivät sovi puolihameiden kanssa, eivätkä lyhyet topit legginsien kanssa. Sitten pitää ottaa huomioon vielä kenkien, korujen, laukun ja takin yhteensopivuudet. Jotta asusta tulee toimiva, pitää kaikkien osasten sopia saumattomasti yhteen, niin kuin palapelissä. Elementtien yhteensopivuuteen vaikuttaa mittasuhteet, joiden on oltava tasapainossa, jotta kokonaisuudesta tulee visuaalisesti tasapainoisen näköinen.

Tulen käsittelemään mittasuhteita myöhemmin omana aihekokonaisuutenaan. Harmoniseen kokonaisuuteen vaikuttaa sekä vartalon mittasuhteet sekä vaatteiden ja asusteiden mittasuhteet toisiinsa nähden.

Miten elementtimetodi toimii käytännössä?

Jotta tämä palapeli saadaan toimivaksi, eikä asukokonaisuuksien sovitteluun menisi puolta päivää, on vaatekaapin oltava ensiksi järjestyksessä ja oma tyyli hallussa.

Seuraavaksi kerron metodin, jolla saat tämän palapelin toimimaan. Tätä samaa metodia voi käyttää yhtä lailla aamulla kun valitset työvaatteita tai vaikka kun olet valitsemassa asua viikonlopun bileisiin.

Vaihe 1 Valitse ensin mikä tahansa elementti, jonka haluat ehdottomasti pukea päällesi. Se voi olla siis mikä tahansa; kengät, tietyt housut tai hame, tietty paita tai vaikka kaulakoru.

Otetaan esimerkki: Olet lähdössä illalla ystävien kanssa illanviettoon kaupungille ja mietit mitä laitat päälle. Kadut ovat järkyttävän liukkaat kevätauringon sulattaessa lumia ja yöpakkasten jäädyttäessä näitä sulavesiä. Haluat säästyä mustelmilta ja luunmurtumilta, joten valitset ensin kengät, joilla pysyt takuuvarmasti pystyssä liukkaillakin kaduilla. Poissuljet kaikki korkokengät, koska niillä olisi mahdoton kävellä jäisillä kaduilla kaatumatta. Päädyt matalakantaisiin ja lyhytvartisiin nilkkureihin.

Nyt on ensimmäinen elementti valittu. Sitten valitaan seuraavat elementit järjestyksessä.

Vaihe 2 Mikä alaosa sopii kenkien kanssa? Käykö kenkien kanssa hame/mekko vai jotkut housut? Kun olet valinnut alaosan, valitaan seuraava vierekkäinen elementti eli yläosa.

Vaihe 3 Mikä yläosa sopii valitun alaosan kanssa yhteen.

Vaihe 4 Kun kaikki vaatteet on valittu, on aika valita asuun sopivat korut.

Tämä sama metodi toimii, valitset minkä elementin tahansa. Voit valita ensimmäisenä vaikka tietyn paidan minkä haluat kuuluvan asuun. Sen jälkeen valitset sopivan alaosan, kengät ja korut.

Tai voit aloittaa valinnan kaulakorusta. Mikäli omistat sekä siroja kultaketjuja että isoja ja näyttäviä statement-koruja, tiedät että kaikki kaulakorut eivät sovi kaikkien paitojesi/mekkojesi kanssa yhteen. Valitse vaikka ensimmäisenä kaulakoru, minkä haluat kuuluvan päivän asuun, sen jälkeen paita, sitten alaosa ja lopuksi kengät.

Huomioitavaa tässä on, että seuraava valinta tehdään aina vierekkäisestä elementistä. Valintaa ei voi harppoa elementtien yli. Tai voi, mutta silloin joutuu puljaamaan vaatteiden kanssa eestaas.

Esimerkiksi jos valitset ensin paidan ja sen jälkeen kengät, tulee sinun valita alaosaksi sellainen hame tai housut, joka sopii sekä paidan että kenkien kanssa yhteen.

Tiedän, että tämä saattaa kuulostaa äkkiseltään monimutkaiselta, mutta sitä se ei ole. Tässä metodissa otetaan huomioon vaatteiden ja asusteiden mittasuhteet, jotka vaikuttavat olennaisesti asun visuaaliseen kokonaisuuteen, ja esimerkiksi vartalotyyppien mukaisessa pukeutumisessa on kyse juuri tästä.

Haluaisin tietää, minkälaisia haasteita sinulla on ollut vaatteiden yhdistelemisessä. Onko joskus tullut sellainen fiilis asua katsoessa, että joku tässä mättää, mutta et äkkiseltään osaa sanoa, että mikä?

♥ -Anne-