Vastasatanut pakkaslumi jäisen tien päällä on petollinen yhdistelmä jalankulkijalle. Jäisiä kohtia ei voi mitenkään huomata etukäteen, ennenkuin jalka jo lipsuu ja kädet harovat ilmaa hakien tasapainoa. Etenkin keväisin päänvaivaa aiheuttavat jäiset kadut, joiden pinnalle aurinko on sulattanut vetisen pinnan. Vaikka petolliset jäät teiden pinnassa ovat niitä pahimpia liukastumisen aiheuttajia, voi väärillä kenkävalinnoilla aiheuttaa itselleen tarpeettomasti hallaa. Yleensä tällaiset pikkukengät eli juhlakengät ovat pahin valinta talvisäähän. Niiden pohjat ovat kovaa ja sileää materiaalia, jolloin ne ovat todella liukkaat lumella jäästä puhumattakaan. Mikäli on menossa juhliin eikä halua ottaa erikseen kunnon ulkokenkiä mukaan, kannattaa hankkia kyyti kotiovelta juhlapaikalle eikä lähteä liukastelemaan.

Seuraavaksi annan 6 vinkkiä siihen, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon, kun on ostamassa talvikenkiä ihan tavalliseen arkiseen käyttöön.

1. Pehmeä pohjamateriaali

Talvikenkiä ostaessa kannattaa katsoa ja tunnustella niiden pohjaa. Pehmeä ja huokoinen pohjamateriaali on paras valinta, koska ne eivät ole liukkaat. Mikäli pohja tuntuu kovalta, ja varsinkin jos se on sileä, olet taatusti nutullasi niiden kanssa. Vaikka pohjassa ei olisi voimakasta urakuviointia, pehmeä pohjamateriaali on kuitenkin melko hyvä valinta talvikenkiin.

Korkokengissä on usein kova muovinen korkolappu, jolloin ne ovat todella liukkaat lumella ja jäällä. Talvella käytettävien korkokenkien korkolaput kannattaakin vaihdattaa saman tien suutarilla kumisiin korkolappuihin, joissa on parempi pito. Vaihdatus maksaa noin 15€ riippuen kengistä ja suutarista.

2. Voimakkaasti kuvioitu pohja

Pohjan kuviointi vaikuttaa myös pitävyyteen. Mitä voimakkaampi kuviointi pohjassa on sen paremmin kenkä pureutuu lumeen. Mutta katso ensisijaisesti pohjan materiaalia, sillä voimakkaastikin kuvioitu pohja on hyvin liukas, mikäli materiaali on kovaa muovia.

Varsinkin kevättalvella, kun aurinko alkaa sulattaa lumia ja yöpakkasten jäädytettyä sulavedet, kadut ovat usein todella liukkaat. Silloin kannattaa harkita nastakenkien tai kenkiin laitettavien liukuesteiden käyttöä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että nastakengät ja liukuesteet ovat liukkaat asfaltilla ja sisätiloissa, kuten kaupassa asioidessa.

3. Paksut pohjat

Jäinen maa hohkaa jalkoihin viileää. Talvikenkien paksu pohja eristää kylmää, jolloin jalat pysyvät lämpiminä pidempään. Erilliset lämpöpohjalliset ovat myös hyvä valinta, joilla saa hieman kevyemmistäkin kengistä lämpimämmät.

4. Lämpimät vuoret

Talvikenkien tulee olla riittävän lämpimät kovimmillakin pakkasilla. Villa on esimerkiksi hyvä vuorimateriaali, koska se pitää jalat kuivina hyvän kosteudenimemiskyvyn ansiosta. Villakuitu on myös hyvä lämmöneriste, koska sen kiharuus sitoo ilmaa, jolloin kylmä ilma ei pääse niin hyvin tunkeutumaan kengän sisälle.

5. Tukevat jalassa

Kuten muidenkin kenkien, myös talvikenkien tulee olla hyvän ja tukevan tuntuiset jaloissa. Mikäli arvot kahden koon välillä, ota mieluummin isommat, jotta niihin mahtuu tarvittaessa paksummat sukat tai erillinen lämpöpohjallinen.

6. Sopivat muuhun asukokonaisuuteen

Kun katsot kenkäkokoelmaasi, monetko ovat ns. kesäkenkiä ja monetko talvikenkiä? Niinpä. Kevyitä kenkiä on joka tilaisuuteen ja asukokonaisuuteen, mutta talvikenkiä on vain parit. Sopivatko ne kaikkiin talvella käyttämiisi asukokonaisuuksiin? Minkälaisia aktiviteetteja sinulla on talvella? Käytkö lasten kanssa pulkkamäessä? Kävelylenkillä ystävän kanssa? Joulutorilla glögillä? Pikkujouluissa? Eri aktiviteetteihin pukeudut eri tavalla, joten tarvitset myös niihin sopivat kengät.

Monet saattavat kitkutella yksillä talvikengillä koko lumisen kauden, mutta vaikka ei aktiviteettien puolesta tarvitsisi kuin yhdet, suosittelen silti hankkimaan vähintään toisen parin, jotta kengät saavat levähtää käyttöjen välissä. Näin ne kestävät pidempään ja jalatkin tykkäävät vaihtelusta.

 

Hyviin ja laadukkaisiin talvikenkiin kannattaa siis panostaa, sillä ne lisäävät turvallisuutta (hyvä pito) ja pitävät kehon lämpimämpänä. Alla vielä kertaus hyvien talvikenkien valintaan:

  • Pehmeä pohjamateriaali
  • Voimakkaasti kuvioitu pohja
  • Paksut pohjat
  • Lämpimät vuoret
  • Tukevat jalassa
  • Sopivat muuhun asukokonaisuuteen

 Ja lopuksi, tee itsellesi ja jaloillesi palvelus ja satsaa laadukkaisiin kenkiin. Monesti varsinkin kenkien kohdalla hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä.

♥ -Anne-

 

P.S. Minun luottokenkäni tälle talvelle ovat mustat Riekerin pitkävartiset saappaat, joissa on matala kanta. Niitä voi käyttää hameen tai mekon kanssa, pillilahkeisten housujen kanssa tai jopa sujauttaa paksujen toppahousujen lahkeen alle, jolloin sääriin tulee extralämmitys. Monikäyttöisyys on parasta!

 

Kuulen mielelläni, mitkä ovat sinun luottokenkäsi talvikaudelle!