Ei ole sama mistä materiaalista tehtyjä vaatteita puemme yllemme. Jokaisella kuidulla on omat hyvät ja huonot puolensa, ja ne kannattaa ottaa huomioon vaatteita valitessa. Vääränlainen materiaali vaatteessa ei vain toimi, jolloin kyseisen vaatteen tehtävä ei täyty parhaalla mahdollisella tavalla. Kuluttajan on monesti vaikea pelkästään vaatetta tunnustelemalla tietää mistä materiaalista vaate on tehty. Sormituntumaa pystyy kuitenkin harjoittamaan hypistelemällä kaupoissa erituntuisia vaatteita, ja sitten katsoa pesulapusta varmistus tuotteen materiaalista.

Tässä postauksessa käsittelen villakuitua, sen tekokuituista vastinetta akryylia ja niiden ominaisuuksia.

Tänä talvena kaupoissa on näkynyt ennätyspaljon muhkeita ja pörröisiä neulepaitoja ja pitkiä neuletakkeja. Suurin osa näistä neuleista on valmistettu akryylistä. Se muistuttaa tunnultaan ja ominaisuuksiltaan villaa, mutta on paljon halvempi hinnaltaan. Varsinkin nuorten suosimissa ketjuliikkeissä melkein kaikki neulepaidat ovat akryylia, koska halvat vaatteet menevät kaupaksi, eivätkä nuoret välttämättä samalla lailla panosta vielä vaatteiden laatuun.

Villalla on monia hyviä ominaisuuksia

Käydään ensin läpi villan ominaisuudet. Villa on luonnonkuitu, jota saadaan lampaasta. Villoja on erilaisia, riippuen minkärotuisesta lampaasta villa on keritty. Jotkut rodut tuottavat vain pehmeää ja hienoa alusvillaa, toiset pidempää ja karkeampaa peitinvillaa. On myös rotuja, joista saadaan ns. sekavillaa, joka on alus- ja peitinvillan välimuoto. Riippuu siis aivan käytettävästä villasta, että tuntuuko se ihoa vasten kutittavalta vai pehmeältä.

Villakuidut ovat kiharaisia, jolloin sen sisään jäävä ilmakerros toimii hyvänä lämmöneristeenä. Villa myös sitoo kosteutta, minkä vuoksi se ei sähköisty helposti. Olet varmasti huomannut, että villasukat on helppo sujauttaa jalkaan, koska ne venyvät mukavasti. Venyvyys riippuu siitä, minkälaisella neulerakenteella sukat on neulottu, mutta myös villakuidun ominaisuudesta. Villa muistuttaa rakenteeltaan meidän hiuksia, jotka nekin venyvät helposti. Tämän vuoksi villatuote ei kestä kovin suurta mekaanista kulutusta, kun siihen tulee jo reikä. Lujuuden lisäämiseksi villan sekaan kehrätään jotain toista kuitua kuten esimerkiksi polyamidia, joka kestää enemmän kulutusta. Näin saadaan vaatteeseen mahdollisimman hyvät ominaisuudet niin kestoltaan, lämmittävyydeltään kuin huollonkin kannalta. Tekokuituja luonnonkuitujen seassa ei siis tarvitse säikähtää. Olennaisinta siinä on kuitujen sekoitussuhde, jotta tuote olisi ominaisuuksiltaan mahdollisimman optimaalinen.

Pesulappuun kurkistaminen jo ennen kassalle marssimista kannattaa jo senkin takia, että käytetty materiaali vaikuttaa huoltoon. Mikäli et välitä käsinpesusta, mieti kannattaako ostaa 100% villasta tehtyä vaatetta, koska usein niiden pesulapussa on merkintä käsinpesusta. Villa on tosin mainio materiaali, koska se puhdistaa itse itsensä, eikä vesipesua tarvitse kovinkaan usein tehdä. Monesti pelkkä tuuletus riittää raikastamaan vaatteen. Selkeät tahrat kannattaa tietysti poistaa vaatteesta mahdollisimman pian, jotta ne eivät ehdi pinttymään kiinni. Toki monissa uusissa pyykinpesukoneissa on nykyään jo pesuohjelma, jossa voi villavaatteet pestä. Siinä pesulämpötila on alhainen ja linkouskierrokset hyvin matalat. On olemassa myös erikseen pesuainetta, joka on suunniteltu nimenomaan villan pesuun. On kuitenkin omassa harkinnassa kannattaako ottaa riskiä, että villapaita tulee pesun jälkeen kolme numeroa pienempänä koneesta ulos.

Akryylivaate sähköistyy

Akryyli on synteettinen kuitu eli tekokuitu, joka valmistetaan uusiutumattomista luonnonvaroista öljynjalostuksen sivutuotteena. Tekokuidut on suunniteltu alunperin jonkun luonnonkuidun innoittamana. Akryylin esikuva on villa, ja esimerkiksi akryylista valmistettu neulepaita muistuttaakin erehdyttävästi villapaitaa. Akryylikuitua voidaan sen valmistusvaiheessa muokata käyttötarpeen mukaan. Kuidun pituudella, muodolla, kiharuudella ja esimerkiksi paksuudella saadaan vaihtelua valmiin vaatteen tuntuun ja ulkonäköön.

Akryylia käytetään vaateteollisuudessa valtavasti hyvästä syystä. Se on halpaa, ja raha valitettavan usein ratkaisee. Varsinkin pikamuotia suosivissa ketjuliikkeissä tuotteiden pitää olla edullisia, jotta asiakkaat niitä ostavat. Laatu on toissijainen asia, koska jos tuote kestää käytössä liian kauan, ei asiakkaat osta uusia tuotteita. Tämä ei koske ainoastaan tekstiiliteollisuutta, vaan on yleisesti tunnustettu asia myös esimerkiksi elektroniikkateollisuudessa.

Akryylin hyviä puolia ovat siis edullinen hinta. Se kestää kulutusta ja on kevyttä. Akryylivaate on helppo pestä ja se kuivuu nopeasti. Siihen hyvät puolet oikeastaan sitten jäävätkin.

Huonoja puolia on kuitenkin sen verran enemmän, että en suosittele koskaan ostamaan vaatetta, jossa on varsinkaan yli 50% akryylia, mieluiten ei ollenkaan. Usko pois, yli puolet akryylia sisältävä vaate ei tunnu päällä kivalta. Tekokuitu luonnonkuidun seassa on usein perusteltua, mutta kuitusuhteen tulee olla tasapainossa.

Akryyli ei ime kosteutta itseensä, minkä vuoksi se sähköistyy helposti. Varsinkin talvella, kun ilmankosteus on muutenkin alhainen on akryylinen neulepaita ihon kauhistus. Tietysti jos tykkäät kiduttaa itseäsi sähköiskuilla, niin akryylipaita talvipakkasilla on silloin ehdoton valinta.

Akryylinen vaate myös nyppyyntyy helposti, ja sähköistyessään se imee pölyä ja likaa itseensä, jotka kietoutuvat tiukasti nypyn ympärille. Koska akryyli on käytännössä muovia, se ei hengitä ollenkaan iholla, ja tuntuu siksi hiostavalta ja jopa kalsealta.

Lyhyenä kiteytyksenä muistettavat asiat, kun seuraavan kerran marssit vaateostoksille:

  • vilkaise pesulapusta ennen ostamista, että mistä materiaalista vaate on tehty
  • älä osta vaatetta, jossa on akryylia yli 50%
  • ota huomioon myös vaatteen vaatima huolto

♥ -Anne-