Vallitseeko vaatekaapissasi ainainen sekasotku?

Onko sieltä mahdoton löytää nopeasti vaatteita, jotka haluat päivän asuksi?

Johtaako vaatekaapissa oleva kaaos siihen, että valitset aina ne samat vaatteet päällesi, kun muista et tunnu saavan mitään toimivia yhdistelmiä aikaiseksi?

Jos tunnistat itsesi tuosta, et ole turhautumisesi kanssa yksin. Monet naiset tuskastelevat tämän asian kanssa, mutta hätä ei ole tämän näköinen. Tässä postauksessa tulen kertomaan miten minä sain oman vaatehuoneeni toimivaksi. Toivottavasti sinä saat tästä inspiraatiota oman vaatekaapin järjestelemiseen.

Vaatteiden suuri määrä ei takaa niiden yhdisteltävyyttä

Ensinnäkin, vaatteita on silloin hyvä määrä, kun ne mahtuvat hyvin niille tarkoitettuun säilytystilaan. On vain fakta, että sama määrä vaatteita pienessä vaatekaapissa ja isossa vaatehuoneessa näyttää aivan erilaiselta. Yleinen harhaluulo on, että suuri määrä vaatteita takaa toimivan vaatekaapin. Emme me kuitenkaan oikeasti tarvitse niin paljon vaatteita mitä suurin osa meistä tällä hetkellä omistaa (tunnustan, minä mukaan lukien!). Voisimme tulla toimeen paljon vähemmällä määrällä, mutta eihän siitä tietysti mihinkään pääse, että uusia vaatteita on silloin tällöin kiva ostella.

Toinen mittari siihen, että vaateita on sopiva määrä on se, että muistat mitä omistat. Kun kaupassa olet ostamassa uutta vaatetta, muistat mitä vaatekaapissasi jo on ja minkä kanssa juuri tätä uutta vaatetta tulet käyttämään. Puhun useasti vaatepareista, joilla tarkoitan yksittäisiä vaatekappaleita, jotka sopivat hyvin yhteen toistensa kanssa. On rahantuhlausta ostaa vaatteita, jotka ovat yksinään kivoja, mutta niille ei löydy sopivaa vaateparia.

Vaatekaapin toimivuudessa määrä ei periaatteessa ole ratkaiseva tekijä, vaan vaatteiden yhdisteltävyys. Kun vaatteet sopivat hyvin yhteen sekä tyylillisesti että leikkausten ja pituuksien ansiosta, saa pienellä vaatemäärällä monta erilaista asukokonaisuutta. Vaatteiden yhdisteltävyys on salaisuus siihen, että matkalle lähtiessä ei tarvita niin paljon vaatteita mukaan.

Miten hyödyntää syviä hyllyjä?

Vaatteiden valintaa helpottaa, kun kaikki käyttövaatteet ovat samassa tilassa näkyvillä. Mikäli hyllyt ovat syvät, tulee vaatteita pinottua helposti kahteen pinoon, jolloin hyllyn perällä oleva pino on aina piilossa. Ja kun sieltä yrittää etsiä sopivaa vaatetta, sotkeentuu edessä oleva vaatepino väkisinkin. Tällaisia syviä hyllyjä voi hyödyntää parhaiten siten, että laittaa hyllyn perälle vain sellaisia vaatteita, joita ei käytä juuri tällä hetkellä. Ne voivat olla esimerkiksi kausivaatteita, tavoitevaatteita tai juhlavaatteita.

Laatikostot sopivat hyvin vaatteiden säilytykseen

Monen muun tavoin olen hullaantunut Ikean Malm-sarjan laatikostoihin. Ne ovat tyylikkäitä, tukevia, todella tilavia ja niitä on jopa helppo koota ihan yksinäänkin. Niissä säilyttää kätevästi esimerkiksi sukkia, sukkahousuja, alushousuja, rintaliivejä ym. muita pienempiä vaatekappaleita koreihin laitettuina. Laatikoissa säilyttää mukavasti myös asusteet, kuten korut ja huivit.

Kaikki käyttövaatteet näkyvillä vuodenajasta riippumatta

Pidän kaikki käyttövaatteeni esillä vuodenajasta riippumatta, koska niitä voi pitää periaatteessa milloin vain. Talvella voi käyttää hameita paksumpien sukkahousujen kanssa ja monesti kesäkuu on viileä (jopa 10 asteen tienoilla), jolloin paksu neuletakki ei ole yhtään liikaa. Ainoat kausivaatteet, jotka siirrän sivuun on talvitakit ja toppavaatteet kesän ajaksi. Muut pysyvät sijoillaan kuukaudesta toiseen.

Kun kaikki käyttövaatteet ovat näkyvillä, niin muistat paremmin mitä omistat ja vaatteiden valitseminen on helpompaa. Itse olen todennut kaikista toimivimmaksi tavan, jossa vaatteet on lajiteltu hyllyihin ja rekkeihin vaatelajien mukaan. Eli yhdelle hyllylle t-paidat, toiselle housut ja yhdelle hameet. Myös rekissä olevat vaatteet on lajiteltu siten, että viereikkäin omassa ryhmässään on pitkähihaiset mekot, yhdessä lyhythihaiset mekot, yhdessä tunikat, yhdessä jakut jne.

Tämä helpottaa asujen valintaa huomattavasti, kun asun elementit (eli yksittäiset vaatekappaleet) valitaan.

Toimiva vaatekaappi koostuu siis näistä nikseistä:

  • Vaatteita oltava sopiva määrä säilytystiloihin nähden.
  • Vaatteiden yhdisteltävyys avainasemassa.
  • Kaikki käyttövaatteet näkyvillä, jotta muistat mitä omistat.
  • Lajittele vaatteet hyllyille ja rekkiin vaatelajien mukaan.

Seuraavassa postauksessa tulen kertomaan kehittelemästäni elementtimetodista, jonka avulla saat päivän asun valittua helposti ilman, että vaatteita on tarvinnut lajitella kapseleihin.

P.S. Tiedän, että jotkut vannovat kapselipukeutumisen nimeen, ja se on myös varsin toimiva tapa saada vaatekaappi järjestykseen ja jokapäiväistä vaatteiden valintaa helpommaksi. Mikäli haluat tietää lisää kapselipukeutumisesta, ja Iina Lappalaisen kehittämästä Caps Look -metodista, voit lukea siitä täältä.

♥ -Anne-

P.P.S. Kommentoi alle mikä on sinun paras vaatesäilytysniksisi!