Tässä postauksessa kerron sinulle

 • Mitä tyylillä tarkoitetaan
 • Onko oltava muodikas, jotta voi olla tyylikäs
 • Kuinka tyyli tukee henkilöbrändiä
 • Miksi oman tyylin selvittäminen kannattaa sekä
 • Miten pääset alkuun oman tyylin luomisessa

Mitä tyyli on?

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta tyyli? Ketkä ihmiset ovat mielestäsi tyylikkäitä? Sanotaan, että kauneus on katsojan silmissä, mutta niin on myös tyylikin. Kaikilla meillä on oma makumme ja mieltymyksemme. Se mikä saa toiset innostumaan, on toisille kauhistus.

Tyyli on osa ihmisen persoonallisuutta. Joillain ihmisillä on hyvin tunnistettava tyyli ja tuntuu jopa, että he ovat syntyneet tyylitietoisina.

Mutta tyyliä voi opetella ja hioa. Se on asennetta ja itseilmaisua. Se on kokonaisuus, joka koostuu ulkonäöstä, persoonallisuudesta, kehon kielestä, puhe- sekä elämäntavasta. Mutta ennen kaikkea se on itsevarmuutta.

Muodikas ei ole sama asia kuin tyylikäs

Suunnittelijat luovat tyylejä, mutta kuluttajat luovat muotia. Kuluttajille esitellään joka sesonki useita tyylejä. Näistä tyyleistä kuluttajat hyväksyvät osan ja osan he hylkäävät.

Myös elokuvateollisuus, vaikuttavassa asemassa julkisuudessa esillä olevat henkilöt, kuten näyttelijät, artistit, huippu-urheilijat, varakkaat henkilöt ja valtionjohtajat luovat tyylejä. Medialla on ratkaiseva osa kenen tyyli nostetaan pinnalle yleisön tietoisuuteen.

Muoti syntyy kun tarpeeksi moni omaksuu käyttöön tietyn asian. Muoti on valtavirtaa ja vaatii ihmisten hyväksyntää.

Muoti muuttuu, kun tilalle tulee uusia juttuja ja ihmisten kiinnostus kohdistuu niihin, mutta tyyli säilyy. Ihmisellä voi olla hyvinkin vahva ja tunnistettava oma tyyli, vaikkei se saisi yhteisöltä hyväksyntää.

Tyyli on meissä oleva ominaisuus, jota voi kehittää. Vaihtuvasta muodista voi ottaa osia ja tehdä ne osaksi omaa tyyliä. Perustyyli säilyy, mutta yksityiskohdat muuttuvat.

Tyyli tukee henkilöbrändiä

Useimmat julkisuuden henkilöt ovat itse luoneet tyylinsä, mutta joidenkin tyyli on tarkkaan suunniteltu ja hiottu vastaamaan henkilöbrändiä.

Kuten yritykselle suunniteltu logo antaa mielikuvan yrityksestä, pukeutumistyyli antaa mielikuvan henkilöstä.

Kummalta sinä ostaisit uuden puhelimen: siististi pukeutuneelta ja huolitellulta henkilöltä, vai henkilöltä, jolla on likaiset hiukset ja huonosti istuvat, reikäiset vaatteet? Niinpä. Vaikka et konkreettisesti olisikaan myyntitykin tehtävissä, myyt silti mielikuvaa itsestäsi kaikkialla mihin menet ja kaikille keitä tapaat. Minkälaisen kuvan haluat heille antaa itsestäsi?

Monille artisteille luodaan uran alkuvaiheessa tarkoituksella oma tunnistettava tyyli, jotta erottautuminen muista artisteista olisi helpompaa. Onko se sitten lahja vai kirous, on täysin tapauskohtaista.

Maailmalla on tullut ilmi tapauksia, joissa varsinkin nuorelle ja kokemattomalle artistinalulle on luotu tyyli, joka ei vastaa hänen persoonaansa ollenkaan. Uusi tyyli on kuitenkin ollut ehtona levytyssopimuksen saamiselle, joten eipä siinä paljon pysty vastaankaan sanomaan.

Joku voisi verrata artistin esiintymistyyliä univormuksi, joka on monella alalla pakollinen. Esimerkiksi lentokapteenin on käytettävä työnantajan määräämää asukokonaisuutta työajalla. Artistin ja lentokapteenin vapaa-ajan minä poikkeavat kuitenkin toisistaan huomattavasti.

Lentokapteeni voi työpäivän jälkeen vain heittää univormun pois päältään, sujauttaa verkkarit jalkaan eikä kukaan tunnista häntä. Artistin oletetaan olevan samanlainen niin esiintymislavalla kuin vapaa-ajallaankin.

Kuinka raskasta olisikaan kulkea koko ajan vaatteissa, joissa ei tunne oloaan kotoisaksi.

Miksi oman tyylin selvittäminen kannattaa?

Kun vaatekaapissa on juuri sinun tyylisiä vaatteita, on uusien vaatteiden ostaminen helpompaa, koska tiedät mitä etsit ja nopeampaa, koska tiedät mitä tarvitset.

Vaatteiden yhdisteleminen asuiksi on helpompaa, kun vaatteet sopivat yhteen. Vaatteita ei tarvita niin paljoa, ja esim. matkalaukun pakkaaminen sujuu helpommin eikä mukaan tarvitse ottaa niin paljon vaatteita, kun vaatteet ovat yhdisteltävissä.

Tyylin ei tarvitse olla mitäänsanomaton ja tylsä, jotta vaatteita voi yhdistellä. Vai mitä sanotte v.1921 syntyneestä amerikkalaisesta muoti-ikonista Iris Apfelista? Huh, mikä lady! Tyylikkyys ei todellakaan katso ikää.

Miten sitten luoda itselleen omannäköinen tyyli?

Ensiksi kannattaa selvittää itselleen mistä tykkää. Mutta kuten mikä tahansa elämänmuutos, myös oman tyylin löytäminen vaatii itsetutkiskelua ja aikaa. Vasta, kun tiedät kuka olet ja mistä tykkäät, voit saavuttaa haluamasi tyylin.

Annan sinulle seuraavaksi kolme keinoa, joiden avulla tutustut itseesi ja saat selville nykyisen vaatemakusi:

1. Lempivaatteesi

Mieti hetki vaatekaappisi sisältöä. Missä vaatteissa tunnet olosi oikein mukavaksi ja itsevarmaksi? Mikä niitä yhdistää?

Vastaavasti missä tunnet olosi hyvin epävarmaksi? Mitkä vaatteet kiristävät ja puristavat? Mitkä vaatteet eivät tuo sinulle iloa? Laita ne välittömästi kierrätykseen.

Vaatteen kuuluu tuoda sinulle iloa ja hyvää oloa, niin kuin hyvä ruoka, liikunta tai mikä se kenellekin on. Vaatteita käytämme kuitenkin joka päivä, miksi et samalla tekisi itsellesi palvelusta ja käyttäisi vain hyvää mieltä tuovia vaatteita!

2. Tee miellekartta

Pinterest on todella kätevä työkalu tällaisten miellekarttojen tekemiseen. Voit luoda sinne itsellesi erilaisia tauluja, joihin keräät kuvia. Yhteen voit kerätä vaikka ihania yläosia, toiseen mekkoja, kolmanteen koruja jne. Vain mielikuvitus on rajana.

Tätä tehtävää voit tehdä pikkuhiljaa aina silloin tällöin. Kun kuvia on kertynyt ainakin parikymmentä per taulu, näet mikä niitä yhdistää.

Mikäli Pinterestin käyttö ei tunnu luontevalta, voit tehdä saman tehtävän selailemalla Googlen kuvahaulla kuvia ja tallentamalla niitä koneellesi. Tai vaikka leikkaamalla perinteisesti lehdistä inspiroivia tyylejä. Valitse vapaasti tapa mikä on itsellesi luontaisin.

3. Yhdistävät tekijät

Kun olet tehnyt kaksi edellistä tehtävää, mieti mitkä tekijät yhdistävät jo vaatekaapissasi olevia lempivaatteitasi ja miellekarttoihin keräämiäsi vaatteeita ja asusteita. Onko se värimaailma, tietyt kuviot tai printit, materiaali, vaatteiden leikkaukset ja pituudet jne. Näin pääset jo alkuun kohti sellaista tyyliä ja vaatekaappia, joka tuo sinulle iloa joka päivä!

Miksi siis tyylikkyys on tavoiteltavaa?

koska

 • se ilmentää persoonallisuutta
 • se ilmentää henkilöbrändiä, joka meillä kaikilla on työpaikasta ja sosiaalisesta statuksesta riippumatta
 • vaatteiden ostaminen on helpompaa, kun tiedät mitä etsit
 • vaatteiden ostaminen on nopeampaa, kun tiedät mitä tarvitset
 • vaatteiden yhdisteleminen asuiksi on helpompaa, kun vaatteet sopivat yhteen
 • vaatteiden määrä vähenee, jolloin vaatekaappi on siistimpi ja selkeämpi, jolloin myös matkalle pakkaaminen helpottuu

 

Omaatko sinä loistavan tyylitajun?

Jos et, niin ei haittaa.

Nimittäin ilmoittautuminen Löydä tyylisi -verkkokurssille on nyt auki! Kurssilla paneudumme oman tyylin luomiseen ja sitä kautta unelmiesi vaatekaapin rakentamiseen erilaisten tehtävien avulla. Opit tuntemaan oman vaatemakusi ja keinot vaivattomampaan shoppailuun.

Lue kurssin tarkemmasta sisällöstä täältä.

Nähdään kurssilla!

♥ -Anne-

sinun henkilökohtainen tyylimanagerisi