Vaikka en seuraa kovin aktiivisesti pintamuotia tai kauden trendejä, on kuitenkin aina mielenkiintoista katsastaa mitä ilmiöitä tulevan vuoden vaatteisiin ja asusteisiin on odotettavissa. Tosin Suomeen samat trendit tulevat aina viiveellä, mutta varmasti mekin pääsemme nauttimaan seuraavista ilmiöistä tänä vuonna ainakin jollain tasolla.

Ylisuuret lierihatut. Suomi ei ole kovin innokasta hattukansaa, mutta tämän trendin soisi rantautuvan Suomeenkin. Mikä on parempi suoja paahtavalta auringolta kuin suuri lierihattu, joka antaa varjoa jopa helposti palaville olkapäille asti. Varsinkin rannalla hattu on oiva asuste.

Solmuvärjäykset. Kuviot ja erilaiset printit kuuluvat olennaisesti kesän vaatetukseen. Solmuvärjätyt vaatteet tuovat uutta vivahdetta katukuvaan, joskin täytyy myöntää että kyseinen värjäystapa ei kuulu minun suosikkeihini.

Matalat kengät. Tyylikkäät JA mukavat matalakantaiset kengät ovat ensi kesän hitti. Wuhuu!!! Tämä on ilouutinen varmasti monelle meistä. Nimittäin monet ihanat kesäkengät on tarkoitettu juhliin, eikä niillä pysty kävelemään pitkiä matkoja. Suomesta on ollut aina hankala löytää itseä miellyttäviä, vähän erilaisempia kenkiä. Suurimman osan kesäkengistä olenkin hankkinut ulkomailta, joissa on huomattavasti paremmat ja laajemmat valikoimat kuin täällä. Toivonkin sydämestäni, että Suomenkin valikoimissa nähtäisiin erikoisempia ja koristellumpia kenkiä, mukavuudesta tinkimättä.

Puhvihihat. Hihojen mallilla on yllättävän suuri vaikutus asun ulkonäköön. Niiden muodoilla leikittely onkin vaatevalmistajille yksi tehokkain keino saada sama vaate aivan eri näköiseksi. Itse rakastan puhvihihoja, ja lisäksi ne sopivat vartalotyypilleni. Hartioiden ollessa lantiota kapeammat, tuovat puhvihihat mukavasti volyymia yläosaan.

Hyvin istuvat shortsit. Aivan minimaaliset mikroshortsit ovat menneen kesän heiniä. Nyt tulevat asialliset, polvipituiset, hyvin istuvat ja jopa hiukan poikamaiset shortsit. Asusta saa kuitenkin rennon naisellisen valitsemalla yläosaksi jonkun naisellisen puseron, vaikkapa sellaisen puhvihihallisen.

Rusetit. Röyhelöt ovat olleet jo pitkään pinnalla erilaisina versioina, mutta nyt niiden rinnalle on tulossa isot rusetit, jotka voivat koristaa vyötäröä, rinnusta tai vaikkapa hihoja. Rakastan röyhelöitä, ja odotankin mielenkiinnolla minkälaisia rusettiversioita saamme päällemme pukea.

Värien loistoa. Tänä vuonna tullaan näkemään edelleen neonvärejä. Varsinkin voimakas limen vihreä on yksi hittiväreistä. Keltainen on vuosi vuodelta hiipinyt värikarttoihimme, ja nyt tämän vuoden povataan olevan keltaisen läpimurtovuosi. Monet karttavat keltaista, koska kokevat sen vieraaksi ja itselle sopimattomaksi väriksi. Kaikille kuitenkin sopii keltainen, mikäli sen sävy on juuri oikea omalle värityypille.

Pantone Color Institute on julistanut vuodesta 2000 lähtien vuosittain erityisen ”Vuoden värin”, joka vuonna 2019 on Living Coral eli koralli. Tämä tulee varmasti näkymään varsinkin tulevan kesän vaatteissa. Tämän kunniaksi valitsin postauksen alussa olevaan kuvaan juuri kyseisen sävyn.

 

 

Seuraavat ilmiöt ovat olleet jo aiempinakin vuosina esillä, mutta jatkavat nousuaan tänäkin vuonna

 

Paljetit. Paljetit taitavat olla aina muodissa. Pikkujoulukautena ja uudenvuoden juhlissa paljetit loistavat vuodesta toiseen, mutta nyt ne ovat ilmeisesti yleistymässä kesävaatteisiinkin. Väriä vaihtavat eli käännettävät paljetit ovat olleet pinnalla jo jonkun aikaa muun muassa sisustustyynyissä ja lasten tuotteissa, kuten paitojen edustoissa, penaaleissa ja muistikirjoissa.

Pienet pliseeraukset vaatteissa. Nämä vekkihameesta tunnetut taitokset eli vekit näkyvät perinteisten vekkihameiden lisäksi erilaisissa kohdissa puseroissa ja mekoissa, kuten hihoissa tai rintamuksessa.

Sadevaatteet. Sadevaatteiden ulkoasuun ja näyttävyyteen panostetaan entistä enemmän. Vielä pari vuosikymmentä sitten sadetakilla, -housuilla ja kumisaappailla oli vain ja ainoastaan se tarkoitus, että ne puettiin päälle kun satoi vettä. Asut olivat joko punaisia, tummansinisiä tai keltaisia. Teininä oli maailman nolointa käyttää edes kumisaappaita, saati sitten sadetakkia sadehousuista puhumattakaan. Onneksi nykyään on havahduttu siihen, että myös sadesään vaatetuksesta voi tehdä kaunista ja toiminnallista. Kumisaappaitakin on jo joka lähtöön, ja monet eivät edes näytä kumisaappailta.

Hapsut. 70-luvun vaikutteet ovat pikkuhiljaa väistymässä, mutta hapsut ovat edelleen sitkeästi pinnalla.

 

Mitä vuoden 2019 trendiä sinä odotat innolla?

♥ -Anne-