Tämän postauksen tarkoituksena on auttaa sinua tunnistamaan tyypillisimmät haasteet, joita olet saattanut kohdata vaatteita ostellessa. Saat myös ratkaisut näihin haasteisiin. Näiden vinkkien avulla shoppailusi järkevöityy, säästät aikaasi, rahojasi ja minimoit virheostosten määrän.

9 tyypillisintä haastetta vaatteiden ostamisessa

 

 1. Pakollinen paha
 2. Ostat sovittamatta
 3. Olet palauttelija
 4. Värikriisi
 5. Ostat vaatteita unelmaminälle
 6. Ostoslistalla olevan vaatteen löytäminen
 7. Vaatteen huoltaminen
 8. Olet ostosriippuvainen
 9. Et tunne tyyliäsi

 

1. Pakollinen paha

Menet kauppaan vain pakon edessä, ja silloinkin nappaat ensimmäisen jotenkuten sopivan vaatteen mukaasi. Välttelet shoppailua viimeiseen asti, jolloin vanhat vaatteesi vetelevät jo viimeisiään ja joudut paniikissa tyytymään taas siihen tuttuun ja turvalliseen.

Et oikein tykkää ostaa verkkokaupoistakaan vaatteita.

Ostat aina samantyyppisiä vaatteita, ja käytät niitä arjessa sekä juhlassa.

 

Ratkaisu: Ennakoi ja ole avarakatseinen.

On hyvä, että ostat vaatteita vain todelliseen tarpeeseen. Älä kuitenkaan pitkitä tarvitsemasi vaatteen ostoa viimeiseen asti. Silloin olet jo valmiiksi niin ahdistunut, että olet jo käytännössä luovuttanut ennen ensimmäistäkään kauppaa. Jos huomaat, että tarvitset piakkoin uudet farkut, käy vaikka yhdessä tai kahdessa liikkeessä aina silloin tällöin, niin sopivien farkkujen etsintä ei ole niin rankka urakka. Vältät myös panikoinnin, kun et jätä shoppailua viimetippaan.

Kysy rohkeasti kauppojen myyjiltä apua. Sitä varten he ovat siellä. Joissain liikkeissä on tarjolla pukeutumisneuvontaa. He tuntevat oman liikkeensä valikoiman ja osaavat ehdottaa sinulle hyviä vaihtoehtoja.

Yksi ratkaisu on ostaa stylistin palveluja, joka ei ole sidottu tiettyyn liikkeeseen, vaan voit itse määritellä mistä liikkeistä haluaisit vaatteita soviteltavaksi. Stylisti tekee alkukartoituksen millaista vaatetta mahdollisesti haluaisit, ja sen jälkeen etsii sinulle sopivia vaihtoehtoja. Stylisteillä on myös erilaisia palvelupaketteja, joihin voi kuulua värianalyysi tai vaikka kokonaisvaltainen muodonmuutos sisältäen hiukset ja meikin.

 

 

2. Ostat sovittamatta

Otat ensimmäisen käteen osuvan sovittamatta. Tämä johtuu usein kiireestä, tai sovituskoppien pitkistä jonoista, jolloin ei ole aikaa jäädä sovittamaan vaatetta ja toivotaan sen istuvan päälle.

Sovittamatta ostaminen toimii hyvin, mikäli olet kokeillut kyseistä vaatetta jo aiemmin ja tiedät sen sopivan sinulle hyvin. Sovittamatta ostaminen saattaa toimia myös tapauksessa, jossa olet ostamassa esimerkiksi löysää t-paitaa, jonka istuvuus ei ole niin tarkkaa. Mutta näistä huolimatta kehotan aina sovittamaan, jotta vältytään virheostoksilta ja palautusrumbalta.

 

Ratkaisu: Kysy itseltäsi, onko sinulla varaa ostaa sovittamatta.

Jokaisella liikkeellä on omat palautuskäytäntönsä, jotka kannattaa ottaa huomioon. Et voi välttämättä palauttaa ehjää vaatetta vain sen takia, että se olikin väärän kokoinen tai istui huonosti. Pahimmassa tapauksessa tuhlasit rahaa ihan turhaan sekä kaappiisi päätyi jälleen yksi virheostos, jota et tule koskaan käyttämään. Tuplaharmitus.

Mikäli olet epävarma ostoksestasi, kysy kassalla onko heillä käytössä avokauppamahdollisuus. Se sallii viedä vaatteen kotiin, jossa voit vielä sovittaa sitä rauhassa. Avokauppa on voimassa tietyn ajan, jonka sisällä voit palauttaa vaatteen, mikäli et haluakaan sitä pitää. Huomaa, että avokaupasta tulee aina sopia myyjän kanssa ennen ostotapahtumaa.

 

 

3. Olet palauttelija

Sovitat kaupassa vaatteita pitkään ja hartaasti kun pohdit, mitkä vaatteet haluaisit. Lopulta päädyt ostamaan avokaupalla kaikki. Ainahan voit palauttaa ne mitä et haluakaan.

Tämä toimintatapa vie valtavasti aikaa ja energiaa sinulta, kun joudut lähtemään uudestaan kauppaan, tai lähetät palautuspaketin verkkokauppaan. Sen lisäksi toimintasi vie yrityksen rahoja ja aikaa, kun he joutuvat käsittelemään asiakaspalautuksia. Verkkokauppapalautukset kuormittavat myös ympäristöä edestakaisine kuljetuksineen. Reklamaatiotapauksissa palautus on tietysti enemmän kuin sallittua, ja ne kannattaakin hoitaa aina heti.

 

Ratkaisu: Mieti vaatteen todellinen tarve.

Mikäli joudut pohtimaan pitkään, ostaisitko kyseisen vaatteen vai et, niin luultavasti vaate ei ole niin ihana, että se kannattaa ostaa. Säästä siis rahasi johonkin vielä ihanampaan.

 

 

4. Värikriisi

Sama vaate kahdessa eri värissä, etkä tiedä kumman haluaisit. Yleensä väriparit joiden välillä mietitään, ovat musta ja joku muu väri. Järki sanoo, että osta musta, koska se on varma valinta ja sopii kaikkien kanssa, mutta se on myös samalla niin tylsä. Sydän taas on värillisen kannalla, koska se on ihana piristys, mutta et ole varma minkä kanssa sitä pitäisit.

 

Ratkaisu: Opi tuntemaan värikarttasi.

Musta on varma valinta myös vaateliikkeen kannalta. Jos joku sen hetken trendiväri ei myykään, musta myy varmasti. Mikäli olet mustaan turvautuja, mutta haluaisit oppia käyttämään erivärisiä vaatteita, kannattaa harkita vakavasti stylistin tekemää värianalyysiä. Hän osaa katsoa juuri sinulle sopivat värit. Kannattaa myös käydä kaupoissa sovittamassa ihan huvikseen erivärisiä vaatteita, jolloin oma silmä tottuu niihin. Väreihin totuttelun voi aloittaa myös ostamalla ensi alkuun vaikka värillisiä kaulahuiveja, joilla saa mukavaa vaihtelua muuten mustaan asuun.

Huomaa, että meikillä on suuri vaikutus siihen miltä kokonaisuus näyttää. Mitä kirkkaampi, voimakkaampi ja tummempi väri on lähellä kasvoja, sen voimakkaampi meikin kannattaa olla. Varsinkin musta yläosa tekee kasvoista entistä väsyneemmän ja harmaamman näköisen, jos meikkiä ei ole yhtään.

 

 

5. Ostat vaatteita unelmaminälle

Olet esimerkiksi aina ihannoinut asukokonaisuuksia, joihin kuuluu valkoinen kauluspaita. Se on monikäyttöinen vaate, jonka voi pukea yhtä hyvin naisellisesti kuin rock-henkisestikin. Olet ostanut vuosien varrella jo vaikka kuinka monta valkoista kauluspaitaa, kuvitellen käyttäväsi niitä haavekuviesi mukaisesti. Mutta koskaan ne eivät kuitenkaan päädy käyttöön, sillä aina sovittaessasi mitä tahansa näistä lukuisista paitapuseroista, tunnet olosi epämukavaksi eikä peilikuva näytä siltä miltä haluaisit sen näyttävän. Päädyt valitsemaan päällesi jonkun muun yläosan ja turhaudut jälleen kerran, kun sama tilanne toistuu uudestaan ja uudestaan. Tilanne ei muutu, vaikka ostaisit kuinka monta valkoista paitapuseroa tahansa. Se vain ei ole sinun oikeaa ja realistista tyyliä.

Toinen esimerkki on korkokenkien ostelu, vaikka tiedät ettet juurikaan käytä korkokenkiä. Se on unelmäminälle shoppailua. Toivot, että juuri näitä uusia korkokenkiä tulet käyttämään ja sinusta tulee nainen, joka käyttää korkokenkiä tilaisuudessa kuin tilaisuudessa. Mutta jos et ennenkään ole viihtynyt korkokengissä, ei taas yksi uusi kenkäpari kaapissasi muuta mieltymystäsi.

 

Ratkaisu: Tunne tyylisi ja luota itseesi

Jos aina huomaat saman kaavan toistuvan tiettyjen vaatteiden kohdalla, on aika antaa periksi. Kun valkoinen kauluspaita ei päädy päällesi (ja tunnu mukavalta) vuosien kokeilujen jälkeen, on aika luovuttaa. Älä osta enää yhtään uutta valkoista paitapuseroa ja luovu kaikista kaapissasi olevista. Et ole niitä tähänkään mennessä käyttänyt, joten tuskin tulet käyttämään jatkossakaan.

Aina kun huomaat olevasi aikeissa ostaa epärealistiselle unelmaminälle vaatteita, mieti jokaisen vaatteen kohdalla, että minkä kanssa tätä pitäisit ja missä tilanteessa vaatetta tulisit käyttämään. Jos et osaa vastata molempiin kysymyksiin, niin jätä vaate ostamatta. Ota siitä vaikka kuva, ja mieti asiaa vielä yön yli mikäli jäit epäröimään.

Muista, että kaikkea ihanaa ei tarvitse itse omistaa. Sitä paitsi mitä iloa käyttämättömistä vaatteista on kaapin perällä. Jätä vaate jonkun toisen ostettavaksi, jonka tyyliin se oikeasti sopii ja joka sitä tulee myös käyttämään. Vaikka kuinka haluaisit pukeutua johonkin tiettyyn tyyliin, ei itseään voi pakottaa tuntemaan tietyllä tavalla.

Lue lisää unelmaminälle shoppailemisesta täältä.

 

 

6. Ostoslistalla olevan vaatteen löytäminen

Teet kaikkien ohjeiden mukaan, ja ostat vaatteita vain tarpeeseen etkä enää hetken mielijohteesta. Listallesi onkin kertynyt sitruunankeltainen toppi, joka sopisi täydellisesti yhteen asuusi. Mutta kun on aika lähteä ostoksille, ei kaupoissa ole muuta kuin tummia syksyisiä sävyjä, vaikka kuinka kiertelisit kaupungin joka kaupan.

Vuodenaikojen vaihtelut vaikuttavat paljon siihen, mitä varsinkin kivijalkakaupoissa on esillä. Syksyisin on tummia murrettuja sävyjä, pikkujouluajan lähestyessä mukaan tulee kimaltavat ja metallinhohtoiset kankaat ja keväällä väripaletti vaalentuu ja kirkastuu.

Otollisin aika sitruunankeltaisen topin ostolle on siis kevät ja kesä. Tosin silloinkaan se ei ole aivan varmaa, koska sen hetkisiin trendiväreihin ei välttämättä kuulu juuri sitruunankeltainen. Yleensä siellä aina joku keltainen on, mutta sävy voi olla kaukana sitruunasta.

Nettikaupoista voit löytää etsimäsi, ja hyvällä tuurilla saada sen vielä alennettuun hintaan, koska sitruunankeltainen ei ole juuri sen hetkinen uutuusväri. Se tosin vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja hyvää tuuria.

 

Ratkaisu: Tunne tyylisi ja ennakoi.

Aina tällaisia tarpeita ei pysty ennakoimaan riittävän ajoissa, ja silloin kannattaa miettiä voiko kyseistä listalla olevaa vaatetta korvata jollain muulla, vai voiko se jäädä listalle odottamaan esim. seuraavaa vuodenaikaa.

Kun tunnet tyylisi hyvin, ja tiedät mitä vaatteita kaapistasi jo löytyy, on ennakoiminen helppoa.

Minä olen esimerkiksi aivan hulluna saappaisiin, korollisiin ja korottomiin. Jokunen vuosi sitten etsin syksyllä uusia saappaita, mutta harmituksekseni huomasin, ettei saapaspituisia ollut missään myynnissä. Silloin päätin, että aina kun löydän jostain täydelliset saappaat, ostan ne, vaikka juuri sillä hetkellä ei olisikaan saappaille palava tarve. Tiedän, että niitä tulee tulevaisuudessa varmasti käytettyä, koska ne kuuluvat olennaisena osana tyyliini.

 

 

7. Vaatteen huoltaminen

Nykypäivänä ihannoidaan helppoa arkea. Ja miksipä ei. Aika tuntuu muutenkin kuluvan hirveää vauhtia, joten vaatehuollonkin halutaan olevan nopeaa ja näppärää.

Muistan ikuisesti, kun teininä ostin viikkorahoilla ihanan persikanvärisen neulepaidan. Kotona äiti sanoi, että ”juu on hieno, mutta itse saat sitten pestä sen”. Pesulapussa luki, että vain käsinpesu sallittu. Ei se neulepaita sitten ollutkaan niin ihana enää. Onneksi nykyajan pyykinpesukoneissa on myös hellävaraisia pesuohjelmia, joilla pystyy pesemään aika huoletta vaikka käsinneulotut villasukat.

 

Ratkaisu: Mieti resurssisi etukäteen.

Tietyt materiaalit, kuten villa ja silkki vaativat erityistä huolenpitoa niin käytön, säilytyksen kuin puhtaanapidonkin kannalta. Mieti etukäteen oletko valmis huoltamaan vaatetta sen vaatimalla tavalla. Monet suosivat luonnonmateriaaleja muun muassa niiden hengittävyyden ja ihanan tunnun takia. Mutta monesti keinokuitu, kuten polyesteri lisää vaatteen helppohoitoisuutta, jolloin silitystarve on pienempi. Älä siis automaattisesti tyrmää sekoitemateriaaleja, koska keinokuiduistakin on hyötyä.

Kaupoissa näkyy todella usein ryppyisiä vaatteita tanko toisensa perään. Jos ne ovat ryppyisiä kaupassa, ne ovat sitä myös kotona pesun jälkeen. Mieti, oletko valmis silittämään vaatteen joka kerta kun olet pessyt sen.

 

 

8. Olet ostosriippuvainen

Vaatekaupoissa pyöriminen on toki kivaa, mutta jos kulutat siellä paljon aikaa ja joka kerta ostat jotain mitä et edes tarvitse, kannattaa asialle tehdä jotain.

Kaupat ovat pullollaan ihania vaatteita ja ostaminen tuottaa suurta nautintoa, kun taas löytyi aivan täydellinen vaate. Se oli juuri se puuttuva palanen, jota vaatekaappisi on kaivannut.

Mutta kaappisi on niin täynnä vaatteita, että et edes muista mitä kaikkea siellä on. Aina silloin tällöin hyllynperukoilta osuu käteen vaate, jossa on vielä hintalappu paikoillaan. Teet jatkuvasti löytöjä, mutta koskaan ne eivät päädy yllesi. Tiedostat sen kyllä, mutta et vain yksinkertaisesti voi jättää ostamatta, jos löydät jonkun ihanuuden.

 

Ratkaisu: Mieti riippuvuutesi vakavuus.

Tämä on haasteista vaikein, sillä ostosriippuvuus on yhtä vakava ongelma kuin esimerkiksi alkoholi- tai ruokariippuvuus, vaikkakin toiminnan haitallisuus ei kohdistu terveyteen, kuten noissa kahdessa. Tällainen pakonomainen toiminta kuitenkin aiheuttaa psyykkisiä oireita, sekä saattaa johtaa pitkittyessään taloudellisiin vaikeuksiin, kuten jopa luottotietojen menetykseen.

Helpoin neuvo tietysti olisi, että älä mene enää vaatekauppoihin kiertelemään huviksesi, tai älä surffaile nettikaupoissa. Keksi jotain muuta aktiviteettia shoppailun sijaan. Mutta mikäli riippuvuus on todellinen, ei tällaiset neuvot oikein toimi.

Minulla ei ole asiantuntevuutta antaa sen täsmällisempiä neuvoja kuin sen, että jos tiedostat olevasi vakavasti ostosriippuvainen, käänny rohkeasti asuinalueesi terveydenhuollon tai mielenterveyspalveluiden puoleen.

 

 

9. Et tunne tyyliäsi

Nautit shoppailusta, ja vaatekaappisi onkin täynnä paljon ja hyvin sekalaisen tyylisiä vaatteita. Kaikki vaatekappaleet ovat sinänsä ihan kivoja, mutta et osaa yhdistellä niitä muiden kanssa. Tästä tulee tunne, että ”kaappi pursuaa vaatteita, mutta ei ole mitään päälle pantavaa”.

Lue lisää: Tämän takia oman tyylin selvittäminen kannattaa

 

Ratkaisu: Osta vain täydellistä.

Kun vaatteistasi tulee tunne, että ne ovat vain ”ihan kivoja”, et nauti niiden pitämisestä eikä olosi ole itsevarma ja kotoisa ne päällä. Tähän voisi antaa kolme neuvoa:

 • opi tuntemaan tyylisi
 • shoppaile ostoslistan kanssa
 • osta vain vaatteita, joista olet superinnoissasi

Jotta voisit saada selkeyttä tyyliisi ja vaatekaappisi sisältöön, se vaatii perusteellisen järjestelyn. Tämän voit tehdä itse, tai palkata ammattilaisen käymään asiat kanssasi läpi.

Lue lisää: Näin järjestät vaatekaappisi toimivaksi

Mitä enemmän kaapissasi on vaatteita, sitä enemmän niiden läpikäyminen vie aikaa.

 

 

Kommentoi alle mitä haasteita sinulla on ollut vaatteiden ostamisessa?

 

♥ -Anne-